logo Ashraf

Salam! Saya Ashraf

Software Developer & Designer

Saya minat membina perisian yang dapat memperbaiki kehidupan orang-orang di sekeliling saya. Saya pakar dalam membuat perisian untuk pelanggan tak kira individu dan perniagaan kecil sehingga syarikat perusahaan besar. Apa yang akan anda lakukan sekiranya anda mempunyai pakar perisian yang tersedia di hujung jari anda?

Buy Me A Coffee

Blog

Menjadi seorang Youtuber ?

Salam. Aku sekarang tengah prepare untuk publish content pertama untuk youtube aku. Kalau yang tak tau, ini adalah channel youtube aku: Youtube Ceghap. Sebelum ini ada aku letak video-video merepek kat situ tapi kebanyakkannya dah aku hide dari tatapan umum. Channel Youtube ni sebenarnya aku nak buat sebagai medium bagi aku punya personal improvement dari… Continue reading Menjadi seorang Youtuber ?

Import & Export WSL Linux Distro di Windows 10

Untuk yang masih belum tahu, Windows 10 telah menyediakan 1 platform Windows Subsystem for Linux (WSL) untuk kita menjalankan sistem operasi linux di dalam windows. Kita tidak lagi perlu untuk buat dual boot kalau kita nak menggunakan linux terutamanya untuk programming. Info lanjut mengenai Windows boleh rujuk https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/ Kalau kau dah pasang Ubuntu misalnya, &… Continue reading Import & Export WSL Linux Distro di Windows 10

Tips Array di dalam JavaScript Bahagian 1

Salam. Setuju tak yang mana Array dalah sesuatu yang wajib kita tahu? Array berada di mana-mana. Tak kira la apa programming language yang kau guna, pasti kita akan berdepan dengan Array. Post ini aku akan kongsikan beberapa tips untuk mengendali Array. Kau tak perlukan 3rd party library untuk mencapai sesuatu dengan Array. Destructure array Digunakan… Continue reading Tips Array di dalam JavaScript Bahagian 1

Fahami Promise dalam Javascript

Apa tu promise? Dalam bahasa melayunya janji. Ya promise dalama javascript sama juga dengan promise dalam real life. Contoh aku janji aku nak buat blog post baru kat blog ni. Dalam janji biasanya akan ada 2 result kan? Janji ditepati & juga janji dicapati.haha Kalau aku berjaya publish blog yang aku sedang tulis ni, jadi… Continue reading Fahami Promise dalam Javascript

Asas Node.js – Events

Kebanyakan function Node.js adalah berasaskan event. Jadi untuk memahami nodejs secara lebih mendalam perlulah kita tahu apa tu even & cara membuat & gunakannya. Definisi event ? Event adalah isyarat yang sesuatu telah berlaku. Boleh rujuk docs Node.js mengenai secara lebih mendalam. Node.js – Events. Asas EventEmitter Import class EventEmitter dari package ‘events’ Buat object… Continue reading Asas Node.js – Events

Asas Node.js – Import/export module

Salam. Aku nak share sikit tentang asas nodejs. Disclaimer kat sini, aku tak nak cakap pasal asas-asas macam variable sebab semuanya sama ja dengan asas javascript. Aku jugak tak akan cakap tentang cara nak install nodejs. Kalau nak download sila klik download Nodejs. Macam tajuk kat atas, aku just nak cerita tentang import & export… Continue reading Asas Node.js – Import/export module

Pindah SSH Key Private & Public ke komputer lain

Ini adalah nota untuk diri sendiri ja. Sebabnya tadi aku terfikir untuk export private & public key ssh aku dari macbook pro aku ke pc linux. Selama ni bila aku format pc, aku akan generate ssh-key baru dengan command ssh-keygen untuk pc yang baru aku format tu. HAHA Noob kan? Situasi Disebabkan aku akan pulangkan… Continue reading Pindah SSH Key Private & Public ke komputer lain

Fahami Asas .find(), .includes(), .some(), .every()

Ini adalah kesinambungan dari tutorial “Fahami Asas .foreach(), .filter(), .map(), .sort(), & .reduce() Javascript” yang ditulis pada 15 Januari 2018. FIND() Rujukan: find function find ini digunakan untuk mencari / mendapatkan element pertama yang wujud di dalam array kita. Contohnya kita nak tahu ada tak bernama lazada. Jika wujud akan return element/obj yang dijumpai. jiki… Continue reading Fahami Asas .find(), .includes(), .some(), .every()

Create A Multidimentional Array From Single Array Based On The Parent ID

At some point of my coding, I need to build ‘menu – submenu’ or a tree from my database query result. I faced this problem couple weeks before and realized this is hard to achieved. I have tried the if else statement and foreach loop but failed. Just now, I found a way to solve… Continue reading Create A Multidimentional Array From Single Array Based On The Parent ID

Pengenalan Ringkas Javascript ES6

Ini adalah pengenalan ringkas antara asas ‘next-gen’ javascript(js). Syntax next-gen ini kalau dapat dikuasai sangatlah membantu terutamanya bila kita guna framework / library js modern macam ReactJ, VueJS atau AngularJS. let & const Baca lanjut mengenai let : letBaca lanjut mengenai let const : const let & const asasnya untuk menggantikan cara kita declare variable… Continue reading Pengenalan Ringkas Javascript ES6

Fahami Asas .foreach(), .filter(), .map(), .sort(), & .reduce() Javascript

Hari ni aku nak buat nota sedikit mengenai function-function di dalam functional programming JavaScript. Kita akan gunakan data ni dalam semua contoh kita. FOREACH() Rujukan: foreach Function .foreEach() adalah function yang memudahkan kita untuk loop array. Kebiasaannya kita akan loop array menggunakan for loop. Contohnya: Untuk loop menggunakan function .forEach() kita perlu gunakannya dengan callback… Continue reading Fahami Asas .foreach(), .filter(), .map(), .sort(), & .reduce() Javascript

Fahami Asas .call(), .apply() & .bind() Javascript

Penggunaan function call, apply & bind adalah penting dalam JavaScript. Pada noob macam aku, untuk memahami bagaimana mana ia berfungsi sangatlah memeningkan. Aku ambil masa dalam beberapa minggu untuk memahami fungsi asas ni. Noob sangat kan? Ketiga-tiga function ini agak sama tapi digunakan pada situasi yang berbeza. Asasnya: .call() & .apply() digunakan ketika kita mahu… Continue reading Fahami Asas .call(), .apply() & .bind() Javascript

How To Change Mysql Root Password Using Ubuntu Linux Terminal

In case if you have forgotten your root password used in MySQL, don’t worry, here is a simple and easiest solution for you. Btw, I’m testing this on my Ubuntu machine. I am not sure if this method will work on other linux distribution. Firstly you need to stop mysql service running at the backround.… Continue reading How To Change Mysql Root Password Using Ubuntu Linux Terminal